Yazı bitirmemize çok az kaldı. Tatiller tamamlandı, şehre dönüş başladı. Peki tatil sonrası duygu durumumuzda neler oluyor, tatilden dönüş bizi nasıl etkiliyor? Tatil sonrası sendromu yaşıyor olabilir miyiz? 

Tatiller çoğu zaman, yıl boyunca en çok beklediğimiz dönem olabiliyor. Biraz mola vermek, yılın stresini üzerimizden atmaya çalışmak için bir fırsat bulabiliyoruz, kendimizi bir nevi şarj ediyoruz. Tatiller çok güzel bir nefesken, dönüşleri de biraz zorlu geçebiliyor. Verilen mola sonrasında yeniden yoğun bir döneme dönüş yapmak, rutine geri dönmek hem fiziksel hem de psikolojik olarak bizi zorlayabiliyor. Literatürde, yaşanılan bu zorluklar “tatilden dönüş sendromu” olarak adlandırılıyor.  

Tatilden Dönüş Sendromu Nedir? Bu Sendrom Bize Neler Yaşatır? 

Tatilden dönüş sendromu, bir bireyin tatil sonrası günlük rutinlerine ve yoğun iş temposuna döndüğünde yaşadığı olumsuz pek çok psikolojik ve fiziksel belirtiyi tanımlar. Tatildeki olumlu duygular ve mola vermenin psikolojimiz üzerindeki olumlu etkileri ardından yeniden rutine geçişe uyum sağlamakta zorlanmak ve adaptasyon problemleri tatilden dönüş sendromunun en belirgin belirtilerin başında gelir. Sorumluluklarla yeniden boğuşmanın ve tatilin verdiği huzuru yaşayamamanın hissettirdiği konforsuzluk da tatil sonrası sıklıkla yaşanan deneyimlerdendir.  

Tatil sonrası tatilden dönüş sendromu deneyimleyen bireyler günlük rutine yeniden ayak uydurmakta sorun yaşadıklarını ifade ederler. Bireyler tatil sonrası depresif belirtiler açığa çıkarabilir, uyku bozuklukları, motivasyon eksikliği, yorgunluk, isteksizlik de sıklıkla görülen semptomlardandır.  

Tatilden Dönüş Bizi Neden Bu Kadar Zorluyor?

Tatil dönüşü sendromunun temelinde, zihnimizin ve bedenimizin tatilde elde ettiği rahatlama ve mutluluk durumundan çıkıp, iş hayatının ve sorumlulukların gerektirdiği stresli duruma geçiş yapması yatar. Bu geçiş, şu nedenlerle zorlayıcı olabilir: 

  • Rutin Değişikliği: Tatilde, serbest bir zaman diliminde yaşarız. Uyanma saatleri, yemek düzeni, aktiviteler tamamen esnektir. Ancak günlük yaşama döndüğümüzde, bu özgürlüğün yerini sıkı bir rutin alır. Bu ani değişiklik, adaptasyon sürecini zorlaştırır.
         
  • Biriken İşler: Tatilden döndüğünüzde sizi bekleyen birikmiş işler ve görevler, motivasyonunuzu düşürebilir ve stres seviyenizi artırabilir. Özellikle iş yerinde sizi bekleyen yığınla e-posta ve yapılması gereken işler, tatil sonrası süreci daha da zorlaştırabilir. 
  • Beklentiler ve Gerçeklik: Tatil, genellikle kaçış ve rahatlama ile ilişkilendirilir. Tatilden döndüğünüzde, bu huzurlu dönem geride kalmış olur ve günlük hayatın gerektirdikleriyle yüzleşmek zorunda kalırsınız. Tatil sırasında inşa edilen yüksek beklentiler, günlük yaşama dönüldüğünde karşılanmadığında hayal kırıklığı yaratabilir. 
  • Sosyal Etkileşimlerin Azalması: Tatil sırasında genellikle aile ve arkadaşlarla daha fazla vakit geçiririz. Bu sosyal etkileşimler, tatilden sonra azalır ve bu da bazı kişilerde yalnızlık hissine yol açabilir. 
  • Fiziksel Yorgunluk: Tatilde geçirilen aktif zaman bedenimizin de yorgunluğunun birikmesine yol açabilir. Tatil sonrası dinlenmeye ihtiyaç duymak, koşturmacalı bir tatil geçirmiş olmak da tatilden dönüşün daha zorlayıcı geçmesine yol açabilir.  

Tatilden Dönüş Sendromu ile Başa Çıkmak İçin Neler Yapabiliriz? 

Tatilden dönüşte olumsuz duygular açığa çıktığında aşağıdaki stratejileri kullanmak, süreci daha rahatlatmak için yardımcı olabilir: 

  • Rutinlere Dönüşü Aşamalı Hale Getirmek, Yavaşlatmak

Tatil sonrası işe ya da günlük rutinlere yoğun şekilde geri dönmek tatilden dönüş sendromunun etkilerini arttırabilir. Dolayısıyla rutinleri zamana yaymaya çalışmak, mümkünse tatil dönüşü birkaç günü daha esnek bir çalışma sistemiyle ilerletmek bu süreci daha kolaylaştırabilir. Bu süreçte ağır görevlerden mümkün oldukça kaçınmak, görevleri ve projeleri parçalara bölmek de işlevsel olabilir. 

  • Minik Molalar ve Öz Bakım Alanları Yaratmak: 

Tatil sonrası açığa çıkabilecek mental ve fiziksel yorgunluğu dengelemek adına molalar vermek çok kıymetlidir. Mola vermek ve keyif aldığımız deneyimlerle kendimize “öz bakım alanları” yaratmak iyi oluşumuzu destekleyeceği için tatil sonrası adaptasyon sürecinde bizi olumlu etkileyebilir. Bedenimizi esnetmek, masaj yaptırmak, doğada kısa yürüyüşler yapmak gibi bedenimizi destekleyecek aktivitelerle birlikte duygularımızı yazmak, keyif aldığımız bir podcast dinlemek, nefes egzersizleri yapmak, sosyal bağlantılarımızla temas etmek gibi zihnimizi dinlendirecek aktiviteler yapmak öz bakım alanında deneyimlenecek aktivitelere örnek olabilir. 

Bedenimizi ve zihnimizi dengelemek için kullanabileceğimiz birkaç nefes egzersizi şunlar olabilir: 

4-7-8 Nefes Egzersizi

  • Rahat bir oturma pozisyonu alın ve sırtınızı dik tutun.
  • Burnunuzdan derin bir nefes alın ve bu nefesi 4 saniye boyunca sayarak yapın.
  • Aldığınız nefesi 7 saniye boyunca tutun.
  • Nefesinizi ağzınızdan yavaşça ve 8 saniye boyunca verin. Nefesinizi verirken, sanki bir mum üflüyormuş gibi yapın.
  • Bu döngüyü 4 ila 8 kez tekrarlayın. 

Kutu Nefesi (Box Breathing)

  • Rahatça oturun ve omuzlarınızı gevşetin.
  • Burnunuzdan derin bir nefes alın ve bunu 4 saniye boyunca yapın.
  • Nefesinizi 4 saniye boyunca tutun.
  • Nefesinizi 4 saniye boyunca yavaşça verin. Nefes vermeyi bitirdikten sonra 4 saniye boyunca nefes almadan bekleyin. 
  • Bu döngüyü 5-10 kez tekrarlayın. 

Diyafram Nefesi (Karın Nefesi)

  • Gerçekçi Hedefler Belirlemek:

Tatil dönüşü sürecini daha sağlıklı geçirmek için gerçekçi beklentiler belirlemek kıymetlidir. Bu süreçte hem zihnimizden hem de bedenimizden yapabileceğinden fazlasını beklemek hem bizi strese sürükleyebilir, bununla birlikte tükenmişlik hissini arttırabilir. Dolayısıyla kendimizden yapabileceğimiz kadarını yapmayı beklemek, yüklerimizi hafifletmek iyi oluşumuz açısından kıymetlidir.  

  • Sınırlara Dikkat Etmek, Kişisel Sınırları Gözetmek:

Gerçekçi hedefler belirlemeye ek olarak, sınırlarımızı gözetmek de bu süreçte çok kıymetlidir. Diğer pek çok bizi zorlayan durumlarda olduğu gibi tatil dönüşü de limitlerimizi bilmek ve kendi sağlığımızı gözetecek şekilde sınırlarımıza sahip çıkmak olumsuz duygularımızı dengeleyebilir. Gerektiği yerde hayır diyebilmek, bizi olumsuz etkileyebilecek yüklerden korur, denge haline gelebilmek için gerekli alanı bize sağlar. 

  • Meditasyon ve Mindfulness Uygulamaları Yapmak:

Duygularınızı ve düşüncelerinizi fark etmek ve kabul etmek için mindfulness veya meditasyon tekniklerini kullanabilirsiniz. Bu, stresi azaltmak ve tatil sonrası hayatın normal akışına uyum sağlamak için etkili bir yoldur. Günlük pratiklere bile farkındalık getirmek, duygu ve düşüncelerinizi daha rahat fark etmenize alan açar. Böylelikle olumsuz duyguları regüle etmek kolaylaşır.  

  • Yeni Planlar Yapmak:

Gelecek için yeni planlar yapmak bizi heyecanlandırabilir, dolayısıyla tatil dönüşü motivasyonumuzu arttırmak açısından işimize yarayabilir. Hayal kurmak, gelecek keyifli anları zihnimizde canlandırmak olumlu duyguları daha çok yaşamamızı sağlayabilir.  

  • Tatil Anılarından Bahsetmek:

Yaşadığımız olumlu deneyimleri paylaşmak, onları hatırlamak bize hissettiğimiz duyguları yeniden deneyimleme şansını verir. Fotoğraflara bakmak, keyif aldığımız anılardan konuşmak, tattığımız yeni tarifleri evde denemek gibi deneyimler olumlu duygularımızı canlı tutmak konusunda işimize yarayabilir.  

Bu stratejilerle tatilden dönüşü daha sorunsuz ve keyifli bir hale getirebilir, günlük yaşamınıza daha kolay adapte olabilirsiniz.

Fakat yine de unutmayalım ki herkes tatil dönüşü sendromunu deneyimlemeyebilir ya da her tatil sonrası tatil dönüşü sendromu açığa çıkmayabilir. Eğer bu semptomları deneyimliyorsanız, bu semptomların zaman içinde azalması ve adaptasyon süreci sonrası dengelenmesi beklenir. Eğer bu deneyimleri ve semptomları kendinizde de fark ediyorsanız, zaman içerisinde bir azalma göremediyseniz bir uzmandan destek almak kıymetlidir.  

Okuyucuya Not: Bu yazıdaki bilgi ve içerikler tamamıyla bilgilendirmek amaçlı olup, psikolojik destek amacı taşımaz. Bir destek almaya ihtiyaç duyuyorsanız bir uzmana başvurmanız önerilir.

Çağıl Ünal Meral
Klinik Psikolog