Bir bebeğin doğumu; heyecan, sevinç, korku ve endişe gibi bir dizi güçlü duyguyu tetikleyebilir. Yeni doğmuş bir bebeğin bakımının ilk birkaç haftasında çoğu yeni anne; endişeli, üzgün, sinirli, yorgun ve bunalmış hissedebilir. Genellikle “bebek hüznü veya üzüncü” olarak da bilinen bu duygular birkaç hafta içinde iyileşebilir. Ancak bazı kadınlar doğumdan sonra bu duyguları diğerlerden daha uzun süre yaşar ve hissettikleri negatif yüklü duyguların iyileşmesi daha zor olur. Doğum sonrası depresyonu, bu şiddetli duyguların yaklaşık 2 hafta sonra kaybolmaması veya bir kadının bebeğine bakmasını zorlaştıracak duygu durumu içinde bulunmasıdır. Doğum sonrası depresyonu diğer bir adıyla lohusa depresyonu, bir duygu durum bozukluğudur; tedavi edilmezse haftalarca veya aylarca sürebilir. Nadiren, doğum sonrası psikoz adı verilen aşırı bir duygudurum bozukluğu da doğumdan sonra gelişebilir.
Bir kadının lohusa depresyonuna girmesi kişinin karakter zayıflığı ile alakalı değildir; yaşananlar herhangi bir kadını etkileyebilir. Doğum sonrası depresyon tedavi edilebilir. Tedavi, çoğu kadının tekrar kendileri gibi hissetmesine yardımcı olur. Tedavi sonrasında lohusa depresyon belirtileri geçen anneler, yeni bir bebeğe sahip olmanın tadını rahatlıkla çıkarabilir.
Lohusa Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Doğum sonrası depresyon veya lohusa depresyonu belirtileri kadından kadına değişebilir. Genellikle rastlanan işaretler şunları içerir:
- Üzgün ve bunalmış hissetmek
- Endişeli, korkmuş veya panik halde hissetmek
- Kendini gereksiz yere suçlamak
- Çok ağlamak
- Karamsar veya umutsuz hissetmek
- Çok çabuk kızabilmek
- Çok fazla veya çok az uyumak
- Çok fazla veya çok az yemek
- Odaklanmada zorluk çekmek
- Arkadaşlar ve aile ile birlikte olmayı istememek
- Bebeğe bağlı hissetmemek
- Önceden zevk alınan şeylerden haz alamamak
- Çok nadir olmakla birlikte, bazı kadınlarda aşağıdakiler gibi çok ciddi belirtiler görülür:
- Bebeğe veya kendine fiziksel ya da ruhsal olarak zarar verme düşünceleri
- Sesler duymak, olmayan şeyleri görmek veya Paranoid düşünceler (Çok endişeli, şüpheli veya güvensiz)
Doğum Sonrası Depresyonun Nedenleri Nelerdir?
- Bebek doğduktan sonra meydana gelen hormonal değişiklikler
- Yeni doğmuş bir bebeğe bakmanın getirdiği uyku kaybı ve artan stres gibi değişiklikler
- Sıkıntılı bir hamilelik süreci geçirmek
Lohusa Depresyonuna Kimlerde Rastlanabilir?
Lohusa depresyonu herhangi bir kadını etkileyebilir; ancak bazılarında depresyonun gelişme riski daha yüksek olabilir. Geçmişte herhangi bir depresyon geçirmiş (doğum sonrası depresyon dahil) veya ailesinde depresyon öyküsü olan kadınların doğum sonrası depresyona yakalanma olasılığı daha yüksektir.
Doğum sonrası depresyon olasılığını artırabilecek diğer faktörler arasında; hamilelik sırasında ciddi stres veya doğumdan sonra tıbbi sorunlar ve evde sosyal desteğin eksikliği sayılabilir.
Lohusa Depresyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Lohusa depresyonu tedavisi kişiden kişiye değişebilir.
Tedavi seçeneklerinden bazıları şunları içerebilir:
- Danışmanlık
- Öz bakımı geliştirmek (yeterince uyumak, iyi yemek yemek, egzersiz yapmak ve rahatlamak için zaman ayırmak)
- Bir grup terapisine veya doğum sonrası depresyon geçiren başkalarıyla (telefonla veya çevrimiçi olarak) konuşarak daha fazla destek almak
- İlaç almak (Emzirirken alınması güvenli olan ilaçlar vardır.)