Her ikisi de ruh sağlığı alanında çalışan klinik psikolog ve psikologların tam olarak ne yaptığı insanların zihninde karmaşaya neden olabiliyor. Özellikle psikolojik rahatsızlıklarla ilgili bir uzman desteği almak isteyenler için bu iki meslek arasındaki farkın iyi bilinmesi büyük önem taşıyor. Peki klinik psikolog nedir ve psikolog ile arasında ne gibi farklılıklar vardır?
Tüm tedavilerde olduğu gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavi süreçlerinde de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hastalığın tanısını doğru koyabilmektir.
Bu anlamda tedaviyi üstlenen kişinin doğru tanıyı koyabilmesi, doğru tedavinin uygulanabilmesi için olmazsa olmazlardan biridir; bu da ilgili alanda donanım sahibi ve uzmanlık gerektirir.
Bu nedenle herhangi bir tedaviye başlamadan önce sağlığınızı tehlikeye atmamak adına desteğini alacağınız kişinin eğitim ve uzmanlık alanları hakkında bilgi sahibi olmak; tedavi sürecinin sizin lehinize işlemesine yardımcı olur.
Online terapi platformu Evimdeki Psikolog olarak hazırlamış olduğumuz içeriğimizde, birçok kişi tarafından sık sık karıştırılan iki ayrı mesleğe ve aralarındaki farklılıklara değineceğiz.
Yazımızın devamını okuyarak klinik psikolog nedir sorusunun yanıtını tüm detaylarıyla öğrenebilir ve psikolog ile aralarındaki farklılıklar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Öyleyse sözü daha fazla uzatmadan klinik psikolog nedir sorusunu yanıtlayalım.
Klinik Psikolog Nedir?
Klinik psikolog nedir sorusunu; bazı bireylerde görülen zihin, duygu ve davranış rahatsızlıklarının arkasında yatan psikolojik nedenlerin araştırılmasını ve bu hastalıkların tedavisini üstlenen uzmanlar olarak yanıtlayabiliriz.
“Klinik Psikolog” unvanı kazanmanın iki farklı yolu vardır. Bu yollardan biri psikoloji veya psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezun olduktan sonra klinik psikoloji alanında yüksek lisansı eğitimini başarıyla tamamlamaktır. Diğer yol ise bir başka lisans programından mezun olup, hem yüksek lisans hem de doktora derecesini klinik psikoloji alanında eksiksiz bir şekilde tamamlamaktır.
Klinik psikoloji öğrencileri akademik eğitimleri süresince hem teoriye hem de uygulamaya dayalı birçok ders görürler. Bu eğitimler sonucunda çeşitli gözlem ve görüşme teknikleri kullanır; eğitimini almış olmak koşuluyla çeşitli ölçüm araçlarını uygular ve yorumlarlar.
Teorik bilgileri klinik pratiklerle bir araya getirerek psikolojik rahatsızlıkların en doğru şekilde tedavi edilebilmesi için gerekenleri tüm incelikleriyle uygulayan klinik psikologlar, henüz öğrencilik dönemleri devam ederken aldıkları eğitimleri hastane ve kliniklerde yaptıkları stajlarla desteklerler.
Klinik psikologlar gerçekleştirdikleri ayrıntılı görüşme ve klinik değerlendirme sonrasında danışanları için uygun gördükleri terapi planını hazırlarlar.
Tıp doktoru olmamaları nedeniyle ilaç yazma yetkisine sahip olmayan klinik psikologlar hastalığın tedavisini çeşitli terapilerle gerçekleştirebilir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisinin de gerektiği durumlarda psikiyatrlarla birlikte karar verebilirler.
Klinik Psikologların Çalışma Alanları Nelerdir?
Klinik psikologların çalışma alanlarını çok geniş bir yelpazede değerlendirmek mümkündür. Yaşam boyu ruh sağlığı için çalışan klinik psikologlar, uzmanlıklarına bağlı olarak hem çocuk hem ergen hem de yetişkin hastalarla çalışabilirler. Edinmiş oldukları farklı disiplinlere ait bilgileri çeşitli uygulamalarla pratiğe dökmektedirler.
Klinik psikologlar, Uluslararası Hastalık Sınıflandırma (ICD-10) listesinde F00 ile F99 kodları arasında yer alan hastalıklarda ilgili uzman doktorun teşhisi ve tedavi için yönlendirmesi doğrultusunda eğitimini aldığı terapi ve psikolojik destek hizmetlerini sunar. Bunun yanı sıra psikolojik değerlendirme ile hastalık olarak tanımlanmayan ve ayrıca sıralanmış durumlarda eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapar.
Klinik psikologlar aynı zamanda eğitimini almış oldukları alanlarda hasta/hasta yakınlarına ve bulundukları ekibe insan ve davranışları hakkında kuramsal ve uygulamalı eğitimler verebilir.
Toplum ruh sağlığını korumaya yönelik etkinliklerde faaliyet gösterir. Gerekli görülen durumlarda krize müdahale, travma ve afetlerde psikolojik yardım ya da eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapar.
Klinik Psikologlar Nerelerde Çalışmaktadır?
Psikolojiye dahil olan birçok konu ve teknik ile tam donanımlı bir eğitim sürecinden geçmiş olan klinik psikologlar çok çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışabilmektedirler. Bunun yanı sıra çalıştıkları tüm kurumlarda davranışsal ve zihinsel sağlık sorunları olan hastalara yardım etmektedirler.
Klinik psikologlar en yaygın olarak özel klinikler, hastaneler ve danışmanlık merkezlerinde görev almaktadır. Bunun yanı sıra akademik alanda da uzmanlaşarak hem özel üniversitelerin hem de devlet üniversitelerinin bünyesinde çalışabilmektedir.
Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan klinik psikologlar tüm bunlara ek olarak çocuk ve ergen psikolojisi gibi konularda uzmanlık kazanarak özel ve devlet okullarında çalışabilirler.
Ayrıca çeşitli psikolojik sorunlara sahip olan cezaevi mahkumlarının tedavi süreçlerinde rol oynayabilirler. Bunların yanı sıra zorlu koşulların yaşandığı askeriyeler de klinik psikologların çalışabilecekleri kuruluşlardan bir tanesidir.
Klinik Psikolog ve Psikologlar Arasında Bulunan Temel Farklılıklar Nelerdir?
Klinik psikolog nedir sorusunu yanıtlamış olduğumuz içeriğimizde klinik psikologların çalışma alanlarına da değinmiş olduk. Klinik psikologların psikologlar ile arasında bulunan farkları açıklamadan önce psikologların görev tanımının tam olarak ne olduğuna bakmakta fayda var.
Psikologlar, insanların bireysel veya toplumsal davranış, düşünme ve duygu durumlarını bilimsel yöntemleri temel alarak inceleyen meslek mensuplarıdır.
Psikologlar 4 yıllık psikoloji lisansından lisans derecesi ile mezun olurken klinik psikologlar 4 yıllık lisans programına ek olarak 2 yıl yüksek lisans yaparak bu alanda uzmanlaşırlar.
Klinik psikoloji, psikolojinin uygulamaya yönelik temel alt dallarından yalnızca biridir. Adli psikoloji, eğitim/okul psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisi, nöropsikoloji, sağlık psikolojisi, psikofarmakoloji, spor psikolojisi uygulama alt alanlarına örnek olarak verilebilir. Bunun yanı sıra bilişsel psikoloji, deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi ve sosyal psikoloji gibi psikolojinin kuramsal temel alt alanları da vardır.
Özetlemek gerekirse yaptıkları işler birbirinden farklı olsa da hem psikologların hem de klinik psikologların odak noktası insandır. Bu anlamda her iki çalışma grubu da bireye ve bireyin sorunlarına öncelik vererek etik davranış ve uygulama standartları ile bireyin yaşadığı zorlukların tedavisini üstlenir.
Eğer bir konuda uzman desteğine ihtiyacınız varsa çeşitli alanlarda uzmanlık kazanmış psikolog ve klinik psikologlarımızdan online terapi hizmeti almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Son olarak sizler için faydalı olacağını düşündüğümüz blog içeriklerimizi incelemek için buraya tıklayarak blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.