Depresyonu önleme ve tedavi etme, anne ve bebek için önemli faydalara sahiptir.
Hamilelik sırasında veya sonrasında birçok kadın, depresyon sorunu yaşıyor. Bu süreçlerde depresyona neden olan risk faktörleri neyse ki biliniyor. Başlıca sorun, kişilerin, depresyon belirtilerini gördüklerinde baştan önlem almamaları ve yardımı reddetmeleri. Psikoloji adına hizmet veren birçok kurum, doğum uzmanlarının hastalarını psikoloji uzmanlarına yönlendirmelerini öneriyor. Bu anlamda belirli bir düzen sağlanırsa, hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında ortaya çıkabilecek depresyonun önüne geçilebilir.
Kimler Risk Altında?
-Yakın geçmişte depresyona yakalananlar
-Diğer aile bireylerinin depresyon sorunu yaşaması
-Genç yaştaki anne adayları
-Düşük gelire sahip olanlar
-Bekar bir ebeveyn olma durumu
-Depresyonun karakteristiği olan yeni belirtilere sahip olanlar (Güçlü ve sürekli hüzün duygusu)
Ne Yapılabilir?
Gebelik sürecinde olan ya da doğum yapmış her kadın, depresyonla ilgili risk faktörlerini taşıdığının farkında olmalı, bu durumu kabullenmeli ve önlem almalıdır. Depresyon belirtileri ne kadar erken fark edilir ve kabul edilirse, önlem ve tedavi süreci o denli kolaylaşır.
Rehberlik / Psikoterapi: Konuşma terapisi, bu dönemlerde oldukça etkilidir. Araştırmalar, özellikle iki özel psikoterapi türünün etkisine vurgu yapmaktadır: BDT, bilişsel davranışçı terapi ve IPT, kişilerarası terapi.
İlaç Tedavisi: Antidepresan benzeri ilaç kullanan çoğu kadın, bebeklerini ilacın etkilerinden korumak adına hamilelik ya da sonrasında, emzirme sürecinde bu ilaçları kullanmayı bırakır. Konuşma terapisi, bu süreçlerde kadınlara iyi gelen yollardan biri olmakla birlikte, ilaç tedavisine de belirli şartlar dahilinde devam edilebilir. Ancak dozaj konusunda mutlaka ama mutlaka uzmanlara danışılmalıdır.
Depresyonda Erken Teşhisin Önemi
Depresyonun tedavi ile çözülmesi 1-2 ay kadar sürebilir. Bu süreç, sadece anneyi değil, aynı zamanda gebeliği ve bebeği de olumsuz yönde etkiler. Örneğin anne, depresyon sebebiyle daha az beslenebilir ki bu hiç istenmeyen bir durumdur. Doğum sonrası ortaya çıkan en büyük risklerden biri ise, annenin, yine depresyon sebebiyle bebekle iletişiminin bozuk olmasıdır. Anne ve bebek arasındaki iletişimsizlik, bebeğin zihinsel gelişimini oldukça kötü etkileyecektir.
Neyse ki depresyon genellikle tedavi edilebilen bir sorundur ancak bu hususta erken teşhisin önemi büyüktür.