Motivasyon, eyleme geçmek demektir. Eyleme geçmek için bazı motive edici yöntemler vardır. Bu yöntemler, anne baba tarafından uygulanmalıdır. Çünkü uzaktan eğitimde, ebeveyn öğretmen rolündedir. Aynı zamanda motivasyon dağıtıcı şeylerinde de olmaması önemlidir. Çocuğunuzla yapacağınız iş birliği ve uygulayacağınız motivasyon yöntemleriyle kendisini uzaktan eğitim sürecine alıştırmanız mümkündür.
Motivasyon Nedir?
Motive olmak, eyleme geçmek demektir. Motivasyon kişiyi belli bir yönde harekete geçiren ve etkinleştiren bir güçtür. Aynı zamanda bir işi başarmak ya da bir amaca ulaşmak için istekli olmayı ifade eder. Motivasyon, çok fazla kuramla açıklanmaktadır; tek bir kuram ile açıklamak doğru olmaz. Çünkü motivasyon kişiden kişiye, zamandan zamana, durumdan duruma değişiklik gösterir. Motivasyon iki şekilde gözükür: içsel motivasyon ve dışsal motivasyon. İçsel motivasyon, kişinin iç dünyasından gelir; kişinin kendi motivasyonunu gösterir, kişinin hedefleri ve istekleri yer alır. Dışsal motivasyon ise kişinin kendisi dışındaki kaynakları ifade eder. Genellikle dışsal ödüllerden yararlanır. Örneğin; kişiye verilecek hediye, puan, ödül kişinin dışsal motivasyonunu içerir. Bu bazen ceza da olabilir. Her iki motivasyon da önemlidir; fakat içsel motivasyon süreklilik ve kalıcılık sağlar.
Motivasyon konusunda bilinen en büyük yanlış, motivasyonun sadece dış kaynaklardan beslenmesidir. Oysa kişi kendi kendisinin motivasyonunu da artırabilir. Örneğin, okulda öğrenciler öğretmenler tarafından motive edilmelerini beklerler. Fakat öğrenciler içsel motivasyon ile kendi kendilerini de motive edebilirler.
Uzaktan Eğitim ve Motivasyon
Uzaktan eğitim öğrencinin akranlarından ve öğretmenlerinden uzak, daha kısıtlı yardım ve destek içeren bir süreçtir. Fiziksel olarak öğrencinin bir toplumdan uzak durması ya da gerçek hayat ilişkilerinin eksikliğini yaşaması öğrenciyi yalnız hissettirebilir. Bu nedenle öğrencilerin motive olmaları gereken bir sistem oluşmuş olur.
Küçük yaş grupları ve özellikle ergenleri bu sürece adapte etmek ve motivasyonlarını sağlamak çok kolay olmayabilir. Bu sebeple sistemli ve sabırlı olmak çok önemlidir. Bu konuda anne ve babalara büyük rol düşünüyor. Bazen kendilerini öğretmen rolünde hissedebilirler.
Uzak Eğitim Sürecinde Motivasyonu Sağlamanın Yolları Nelerdir?
1) Çocuğunuzu İyi Tanıyın: Bu motive etme yolunda en önemli şeylerden birisidir. Çocuğunuzu motive etmek için çocuğunuzun sevdiği, ilgi duyduğu alanları keşfetmek çok önemlidir. Çocuğunuzun hedeflerini ve yeteneklerini keşfedin. Onunla bu konularla ilgili sohbet edin. Fakat çocuğunuzu başka bir öğrenci ile kıyaslamaktan uzak durun. Onu kıyaslamanız motivasyonunu düşürecek, öfkelenmesine neden olup odaklanmasını engelleyecektir.
2) Çalışma Ortamı Yaratın: Her çocuğun sınıf ortamı gibi bir çalışma alanı, bir masası mutlaka olmalı. Bu alan yeterince aydınlatılmalı ve masanın üstünde dikkat dağıtıcı materyaller olmamalıdır. Derslerini yatak veya koltuk üzerinde yapmamalılar.
3) Çocuğunuzla Birlikte Plan Yapın: Anne baba olarak çocuğunuz ile plan, program yapmanız çok önemli. Fakat bunu iş birliği içerisinde yapmaya dikkat edin. Kararları birlikte almaya çalışın. Bu plan; çalışma, televizyon izleme, telefon veya tabletle oynama süresini içerir. İş birliği ile aldığınız kararları bir kağıda yazıp asabilirsiniz. Çocuğunuza hatırlatmak adına kâğıdı gösterebilirsiniz. Yazılanın dışına çıkıldığında; buna birlikte karar verdiğinizi söylemekten çekinmeyin. Sürekli ders çalış demeniz bir işe yaramayacaktır. Çocuğunuzun bu sürece alışmasına izin verin.
4) Çocuğunuzun Öğrenme Biçimlerini Keşfedin: Çocuğunuz en iyi hangi şekilde öğreniyor bunu bulmaya çalışın. Doğru bir şekilde ders çalışmak, öğrenmeyi getirir. Örneğin; yazarak mı, duyarak mı, görerek mi? Bunları anne baba olarak keşfetmeniz çocuğunuzun motive olmasında çok önemlidir. Çünkü bu onların dikkatlerinin toplanmasına ve öğrendikçe motive olmalarına fayda sağlayacaktır. Örneğin; çocuğunuz görsel öğrenme biçiminde daha iyiyse renkli kalemler kullanabilirsiniz.
5) Kullandığınız Kelimelere Dikkat Edin: Çocuğunuzu motive ederken olumsuz duygularınızı yansıtmamaya özen gösterin. Ses tonunuzu yükseltmemeye çalışın. Çünkü bu onlar için yeni ve alışılmadık bir süreçtir. Önemli olan çocuğunuza nasıl söylediğinizdir; ne söylediğiniz değildir. Sürekli onlara inandığınızı, yüksek puan alacağından emin olduğunuzu dile getirmeniz çocuğunuzun motivasyonunu arttırmaz; hatta tam tersi düşürebilir. Çünkü bu onlarda bir baskı oluşturur ve bu baskı kaygıya yol açar.
6) Tatil Olarak Algılanmamasına Dikkat Edin: Burada sorun olabilecek en büyük unsur, çocukların bunu uzun bir tatil olarak düşünmesidir. Okuldan ve sınıfından uzak olması bunu düşündürebilir; fakat burada anne baba rolü çok önemlidir. Ders yaptığı ortam ile oyun oynadığı ortam aynı yerde olmamalıdır. Aynı zamanda etkinlikler arasında 5-10 dakikalık molalar vermeye çalışın. Bu çocuğun okul sistemi ile aynı şekilde hissetmesini sağlayacaktır.
Motivasyonu Dağıtan Şeyler
Uzaktan eğitim sırasında öğrencilerin öğretmenleri ebeveynleri oluyor. Bu nedenle çocuklarınızı motive etmeli ve sürece alışma konusunda yardımcı olmalısınız. Çocuklarınızla günlük hedefler belirlemek, günün sonunda kontrollerini yapmak, amaçlanan hedefler gerçekleştiğinde ödüllendirmek ve yukarıda anlattıklarımız ile motivasyonu sağlayabilirsiniz. Fakat bunların aksine veya bunları yaparken motivasyon dağıtıcı şeylere dikkat etmelisiniz. Bunlar üzerinde de durulmalı ve çalışılmalıdır:
- Başarısızlık Korkusu
- Öz Güven Eksikliği
- Tehdit Edilmek
- Kıyaslanmak
- Sürekli Baskılanmak
- Yüksek Hedefler Belirlemek/Hiç Hedef Belirlememek
- Doğru Plan Yapılmaması
- Yanlış Öğrenme Biçimi